Palmkvist får stort litterärt stipendium från Sten K. Johnson 2019

190618_0668_stenk-1.jpg

En av årets höjdpunkter

Stipendiet utgår ifrån boken om Syklubben, som jag just nu skriver och gör research för.

Sten K. Johnsons presentationstext: During the autumn of 1943, more than 7,000 Jews fled from occupied Denmark to neutral Sweden over Öresund. Their escape was possible thanks to refugee and resistance organizations, who opposed Nazi persecution of the Danish people’s Jewish friends and acquaintances. One of the organizations taking part was the Sewing club. It consisted of Danish police officers and a group of Swedish men from Helsingborg. Together they saved 1,400 people. The only rules they set up were; we shall earn no money from this and we must save as many as we can.

Stipendiesumma: 130.000 kronor

SYKLUBBEN - historien om Helsingör Syklubb (sent 2020)

EJ TITEL / EJ OMSLAG (DUMMY)

EJ TITEL / EJ OMSLAG (DUMMY)

Historien om Helsingör Syklubb

Under hösten 1943 flydde 7000 judar från det tyskockuperade Danmark till neutrala Sverige via Öresund. Deras flykt blev möjlig tack vare flyktorganisationer och motståndsgrupper. En av grupperna som gjorde en insats var Syklubben, som bestod av danska poliser i sammanslutning med en grupp svenska poliser i Helsingborg.

Tillsammans räddade de 1400 människor, och de enda regler de satte upp för sin verksamhet var dessa: Vi ska inte tjäna en enda krona på detta. Och ... vi måste rädda så många vi kan.

Den här boken försöker skapa en bild av vad som hände, och förstå varför svenska och danska motståndsmän riskerade livet för okända människor.

Mer information kommer.

Två kommande böcker - release någon gång sent 2020

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Vad gör en författare mellan böckerna? Skriver fler böcker är det naturliga svaret. Men det finns så mycket mer i de orden. Research, bearbetningar, och fler bearbetningar. Och ibland är arbetet tvingat till halt, eftersom man behöver ta ett steg tillbaka. För att se texten med nya ögon.

Som bäst skriver jag och Morgan på hans uppföljare till debuten Kriget är slut. En fin och givande upplevelse. Det blir oavbrutet engagerande med en så duktig och kreativ människa som han. Samtidigt redigerar jag min bok En vacker cowboy lämnar stan, som släpps nästa höst på Thorén & Lindskog.

I allt detta även tankarna på fackboken om Helsingör Syklubb, som kommer att kräva mycket av mig när hösten går igång. En tredje bok, alltså. Om den är det för tidigt att säga något än. Men du kan läsa kort om hur arbetet ska se ut, när jag växlar upp inför researchen i höst.

Nu sommar, 2019. En vacker plats på jorden, med vackert folk.

Vi möts igen, när temperaturen sjunkit lite.

INLÄST POESI

Skådespelaren Magnus Schmitz har läst in tre av mina dikter. Du hittar dem i menyn. Den första av dem (Utan dig, dina ord), kan du gå till direkt nedan.


De två övriga är Min far och bryggan, samt Min far och döden.

På respektive sida kan du läsa dem, samtidigt som du lyssnar.

Ur min far och bryggan:

en gång stod jag på en brygga
i gryningens torra ljus

det var bara jag och min far, 
och koltrastens eko,
grodornas flykt från grusvägen
där vi kört

jag var sju år, 
jag var sju år

och vi hade parkerat bilen vid 
en övergiven strand

och nu när jag tänker på det, så minns 
jag också det orörliga, klarblå
insjövattnet

och jag minns vita näckrosor,
en blygsam vind

ja, och så min far, som pekade på 
det där vattnet
mot mörkret, när han sa:

"bråddjupet, där har du det, jag
tror det är oändligt"

Nytt kontrakt med bokförlaget Thorén & Lindskog 2019

TL1_med_text.jpg


Som jag har väntat på det här ögonblicket. Denna stund. Äntligen är det officiellt att en av mina kommande romaner, med titeln ”En vacker cowboy lämnar stan”, hamnar på fantastiska Thorén & Lindskog. Utgivning någon gång 2020. Ett förlag som har gett ut några av mina absoluta favoritböcker genom tidena.

Det är en kortroman, en något mindre bok, som började med något min morfar berättade, och som nu blir en vacker skröna om att leva och dö och vägra låta respekten för andra människor komma i skymundan.

Det här skulle du sett morfar, min fine vän. Då skulle du mått. Vi hade firat med tårta och en kopp kaffe. En söndag, som förr i tiden.

Till dig, Nils.

Min tionde bok.

Palmkvist möter Olsson - Helsingborgs Dagblad

Ett möte med poeten, dramatikern och författaren Lotta Olsson.

Varför lämnar så många författare sin hemstad?

Och varför återvänder de ?

Hela texten

Helsingborgs Dagblad

https://www.hd.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs?fbclid=IwAR18cB1I8X9FsZHyVNUOZ3LiB2qmDp7m-WbNMlY2AaSlX5_Jbpci9nU5Pz0

Sydsvenskan

https://www.sydsvenskan.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs

Nya pressbilder våren 2019 - av Tannus

Fotografen Mickael Tannus tog nya pressbilder till mig i februari 2019. För användning i anslutning till redaktionell text om mig, eller böckerna.

Lågupplösta exempel - för högupplösta bilder, se Press.

Lärarhandledning till filmen Flykten över Sundet

Lärarhandledning.jpg

Kanske inte en riktig bok, men viktig för de som vill veta mer om flykten över sundet. En enkel sammanställning över händelserna.

Nu är snart dokumentationen av filmen klar, i den enkla skrift som kan användas av bland anat lärare och personal som undervisar på andra sätt. Det är en sammanställningen av vad filmen Flykten över sundet handlar om, och ger en bra och tydlig inblick över hur situationen såg ut under kriget.

Se bild - visst blev den fin? Boken skapades med hjälp från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, som också bidrog till den textning av filmen som vi skapade. Allt för att göra det lättare för lärare att visa den här dokumentären för sina elever.

Tack, säger vi, och alla de lärare som nu kan läsa om händelserna. Beräknad release av boken blir i februari 2019.

Redaktör och ansvarig bakom boken är Jacob Hjärne.

Mer information kommer när boken kan beställas.

Ny bok hösten 2018

I nio korta noveller möter du människor som alla står inför livsavgörande händelser. Omgivningen tycks rämna omkring dem när de famlar och försöker begripa ödets nycker. 

Conny Palmkvist mejslar fram porträtten av dem och deras berättelser med sin typiskt sparsmakade stil. Det är en resa genom ett kargt landskap av kärlek, skuld, förlåtelse och utanförskap. Med i samlingen finns den nationellt uppmärksammade novellen Låglandet.

“Umeå Novellpris går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

I juryn satt Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson