Palmkvists bok är välskriven och gripande. Boken är fylld av hjärta och språket vackert flytande. En bok att rekommendera.
— BTJ

De flyende skyldiga

Bokförlaget Arnold, 2011

Sommaren 1944 förändras allt för den 17-åriga Vera Singer. Samtidigt som Budapest faller sönder under den tyska ockupationen förs hon till ett koncentrationsläger i norra Europa. Väl framme räddas hon undan döden när en av vakterna upptäcker att hon är en begåvad violinist. Istället hamnar hon i kvinnornas lägerorkester.

Där träffar hon Alma, och Ruth Ruth. En vänskap växer fram mellan dem trots att döden är ständigt närvarande. Varje dag spelar de marscher för arbetsstyrkan som passerar grindarna, samtidigt som de om nätterna tvingas underhålla de berusade officerarna. När vintern sedan kommer försvinner orkesterns medlemmar en efter en.

Boken skildrar kulturens roll för både officerare och fångar. Det är en berättelse om musik och kärlek, men också ett porträtt av en ung flicka som ställs inför osannolik grymhet.

Allt bygger uteslutande på verkliga händelser, utan undantag. Allt i boken har hänt, enligt någon av de hundratals källor som använts. För den som vill läsa mer finns lite material om kvinnan som var dirigent i Auschwitz lägerorkester för kvinnor, Alma Rosé

Titel: De flyende skyldiga
Typ: Danskt band, häftad
 Sidor: 204
ISBN: 978-91-979914-0-7
Utkom: November 2011


Boken fick Litteraturstöd av Kulturrådet 2012

I sin bedömning ska arbetsgrupperna ta hänsyn till bokens helhet; bland annat dess innehåll, redaktionella och tekniska kvalitet. Boken ska alltså bedömas utifrån hantverksmässig kvalitet där hänsyn tas till korrekturläsning, språkbehandling, textkritisk granskning och tillförlitlighet i sak. I arbetsgrupperna ingår sakkunniga bestående av bland annat författare, översättare, kritiker, ämnesexperter och bibliotekarier.

 

Boken tilldelades Selmapriset 2015

”Det finns ingen brist på böcker som utspelar sig under andra världskriget, och ofta upplever man som läsare att miljövalet är närmast opportunistiskt. Som om författaren använder fasan som en energikälla, och därmed tar en genväg. Men då och då dyker det upp en roman som tar med läsaren till de där hemska åren, av en författare som gjort sin läxa, som vägrar sentimentalisera eller dramaturgisera i onödan, och man befinner sig som läsare plötsligt där – mitt i stormens öga – utan att veta hur kriget ska sluta, utan att hitta någon väg ut, öga mot öga med både ondskan och sig själv. En sådan roman är ”De flyende skyldiga”, med vilken Conny Palmkvist lyckats skapa en skakande berättelse om det fulaste och det vackraste i den mänskliga naturen, som stannar kvar i läsaren för evigt.” /Sigge Eklund, juryordförande.


Recensionsklipp

"De flyende skyldiga är en i många avseenden gåtfull, men inte svårtillgänglig, text. Eller, om man så vill, introvert, svältande, avmänskligad – och därför starkt berörande."  
/Göteborgs-Posten

"Jag är imponerad av författaren Conny Palmkvist, som talar inifrån Vera med en nästan skrämmande självsäkerhet och tonträff. Han lyckas göra en egensinnig skildring av Förintelsen, med en röst som känns autentisk. En röst som beskriver lidandet inifrån – förvirrad, dövad av smärta, saklig, torr och poetisk. Men aldrig gråtmild eller moraliserande." 
/Helsingborgs Dagblad

"Jag läser boken i ett stycke. Den håller mig vaken en natt. När jag lägger den ifrån mig är jag inte yr och rödögd utan känner mig istället lugn och klarögd." 
/Helsingborgs Dagblad

”Hon möter fasorna med öppen blick och beskrivningen av det som sker är både osentimental och djupt gripande. Kontrasten mellan författarens poetiska, bildrika språk och den brutala handlingen känns nästan oanständig. Kan man skriva så vackert om något så fasansfullt? Veras unga röst blir ett starkt och viktigt vittnesbörd om en del av vår historia.” Betyg 4 av 5  
/Tidningen MåBra

"Palmkvists bok är välskriven och gripande. Boken är fylld av hjärta och språket vackert flytande. En bok att rekommendera.”
/BTJ

”Bokens språk är lättflytande, poetiskt och fragmentariskt men beskriver på ett smärtsamt tydligt sätt hur människan förändras när man tvingas leva i fångenskap, i ständig hunger och förlamande trötthet. Hur kroppens funktioner påverkas av svält, hårt arbete, smittor och kyla.” 
/pocketblogg.se  

”Jag begriper inte hur en medelålders svensk man kan berätta så otroligt inkännande om såväl förhållandena i lägret som hur en ung tjej tänker och känner.
/pocketblogg.se

"Det som sker runt omkring henne är obeskrivligt, och Conny Palmkvists prosa är helt underbar att läsa. Han kommer så nära inpå det som sker, och ger det makabra en ännu mer hjärtslitande ton. Språket är vackert, helt enkelt, och Veras kamp blir oerhört tydlig. Det är verkligen ingen trevlig läsning, men det är givetvis också så det måste vara. Det känns, och det är en text som är svår att glömma när sista sidan är färdigläst."
 /drommenomgraceland.wordpress.com/ 

 "De flyende skyldiga är en otäck men välskriven mörk saga från en inte alltför avlägsen tid i vår historia." 
/Kulturbloggen

"Starkt och fängslande. En bok som var svår att lägga ifrån sig." Betyg 4 av 5
/Jennies boklista