Aside from being deeply moved by your film because “I was there” I must tell you that you have put together a valuable document which is a tribute to the men and women who risked their lives to save their neighbors. It doesn’t matter that it is, as you say, a bit rough around the edges. What counts is that it provides the world with a portrait of these men and women, every one of whom shows the audience a role-model which especially during these days is badly needed.

Even if your main audience is Swedish young people what this document means is that it invokes a period in modern history which can teach the world today something essential which seems to have been forgotten: every human being is important.
— Benni Korzen, räddad över sundet och Oscarvinnande filmproducent
Skärmavbild+2018-02-22+kl.+15.15.18.jpg

ALLT OM FILMEN

Filmen har en helt egen hemsida, som också innehåller fler än 30.000 ord om händelserna runt Öresund under kriget. Där kan du också läsa mer om några av människorna som var delaktiga i flyktarbetet.


SE FILMEN

På den här sidan kan du se hela film. Använd PLAY-symbolen för att titta.

FÖR ATT SE FILMEN MED TEXT- gå till vår sida på Vimeo.

Där väljer du symbolen CC, och sedan språket engelska.

(English subtitles available at the Vimeo site - choose symbol CC at the bottom, and then english language.)


KORT OM FILMEN

Det är inte en actionfilm, knappast omvälvande i sin cinematiska presentation. Det är intervjuer och vittnesmål, från de som var med och människorna som följt i deras spår. Men historien fanns inte presenterad tidigare. Nu finns den. 

Vi möter Sören och Karina i Helsingör, experter på Syklubben och engagerade författare till en bok som redan är översatt till engelska på samma ämne, och vi möter Stig som utgår från Snekkersten i sin dagliga forskning kring alla flykterna över sundet på 1940-talet. Han är en av Danmarks mest belästa på ämnet.

Med är också Jens, vars mamma var en del av motståndet i Lyngby under kriget, och som senare fick fly till Sverige. Jens är dessutom forskare och väl insatt i händelserna på alla sätt. Han är en kunskapsbank, med kopplingar till hela världen. 

I deras sällskap hittar vi Lennart i Höganäs, som berättar om sin pappa som organiserade vapentransporter och hemligt mottagande av folk i hamnen, och vi träffar Stina som berättar om hur Råå drabbades av den danska ockupation. Om hur de svenska fiskarna räddade otaliga människor under bara ett fåtal månader. 

Uppe i Gilleleje mötte vi Hanna, som flydde från Tyskland till Danmark, och från Danmark till Tyskland. Hon berättar klart och tydligt om den hastiga resan mot Sverige efter razzian från Gestapo i oktober 1943. 

Erling_ny_bild.jpg

På en hemlig adress i Helsingör gled vi in i skuggorna och mötte Grace, dotter till den meste flykthjälparen under kriget: Erling Kjaer. Hans arbete har fått världsrykte, men Grace har aldrig intervjuats.

I hennes berättelse får vi möta en sargad man i bilden av hennes pappa, en person som aldrig hämtade sig efter uppoffringen han gjorde. 

Vi träffar sedan Staffan i Helsingborg, som med stor kunskap återger hur Helsingborg såg ut och varför det blev de danska fiskarna som räddade så många.

I de fotspåren följer vi med hem till Lena, vars pappa var en del av den svenska delen av syklubben, som respektfullt kallades de tre musketörerna (även om de var fyra till antalet). 

Vi har dessutom fått kontakter i hela världen, och bidrag till filmen har lämnats av Helsingörs Dagblad, Steven Spielsbergs USHMM och TV-Helsingör. I deras material möter vi bland andra Preben, en man som i ung ålder jobbade med Syklubben.

Vi hör också talas om Benni som flydde hals över huvud en sen natt, då bara ett barn.  


FRÅN FILMNINGEN


BAKOM FILMEN

Idé, produktion och klippning är gjord av LEDSEN BOOF DOCS. Runt dem har sedan flera andra aktörer samlats för att hjälpa till med filmen. Främsta medproducenter är Stig Püschl, Conny Palmkvist och Markus Nobreus. Övriga som har bidragit med material och finansiellt stöd är TV-Spot Helsingör, Helsingborgs stad, Visionsfonden och Robin Jansson.


PRESSMATERIAL

Erlingsbt.jpg

En PDF-fil med det du behöver veta om Flykten över sundet. Musik, credits, synopsis i olika utförande, samt en lista över de som deltar i filmen. 

- LADDA NER PDF
- PRESSBILDER: KONTAKTA MIG


LÄRARHANLEDNING

Lärarhandledning.jpg

Nu är dokumentationen av filmen klar, i denna enkla skrift som kan användas av lärare och personal som undervisar på andra sätt. Det är en sammanställningen av vad filmen Flykten över sundet handlar om, och ger en bra och tydlig inblick över hur situationen såg ut under kriget.

Boken skapades med hjälp från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, som också bidrog till den textning av filmen som vi skapade. Tack, säger vi, och alla de lärare som nu kan läsa om händelserna.


Filmen tillägnas Staffan Björnberg