Intensivt samtal mellan forskaren Stig och Erling Kjaers sonson Torbjörn i Snekkersten. Juni, 2019.

Intensivt samtal mellan forskaren Stig och Erling Kjaers sonson Torbjörn i Snekkersten. Juni, 2019.

Ett pågående projekt - boken om Helsingör Syklubb

Mycket av min tid ägnar jag åt att vara tacksam. Det är en känsla som kommer av att jag kan genomföra många av de projekt som jag drömmer om. Som jag tycker är viktiga.

Ett av dem är historien om Helsingör Syklubb, som jag snubblade över för många år sedan.

Skärmavbild 2019-06-02 kl. 16.24.15.jpg

Nu, till slut, hittar jag vägar att skriva boken om dessa fyra danska män, som samarbetade tillsammans med svenska poliser för att rädda människor över Öresund. En del av förberedelserna är att prata med alla er som på olika sätt haft beröringspunkter med huvudpersonerna.

I det arbetet har jag många gånger suttit helt tyst i andakt och bara lyssnat till vad ni återberättat. Ni har skänkt mig privata brev, stora samlingar fotografier, blandade sorters ägodelar. Dessa saker vilar i stora väskor på mitt kontor, staplade i högar på skrivbordet, medan annat sorteras efterhand på min dator. Korta intervjuer har gjorts, en förberedelse. För det nu allting påbörjas - det är nu stenen kommer i rullningen.

Syklubben räddade 1400 människor från Danmark till Sverige under kriget. Flera i organisationen drabbades för livet - en av dem sköts i magen av Gestapo, en annan skickades till ett dödsläger.

Om det ska det här berättas, och i höst (och våren 2020) blir det skrivtid. Och research. Besök på museer och arkiv runt om i Danmark. Hundratals timmar i forskarsalar, på båda sidor av sundet.

Det här har tagit mig flera år, det vet jag. Men jag har tillförsikt.

Tack till alla ni er som gett så mycket av er själva, och av era samlingar material. Gösta Fälts engagerade dotter, Carl Palms släkt, Erling Kjaers dotter, Kjaers sonson, Fribergs son och Olle Olssons son, Thormod Larsens dotter som satte gnistan till projektet. Och Stig, så klart - eldsjälen.

Nu berättar vi historien.

Skärmavbild 2019-06-02 kl. 16.24.37.jpg
Skärmavbild 2019-06-02 kl. 16.24.48.jpg
Skärmavbild 2019-06-02 kl. 16.34.18.jpg