Stilla som döden - Conny Palmkvists lågmälda gestaltning når en nästan outhärdlig närhet.
— Tidningen Kulturen

Jag värmer te med dina brev

Bucket List Books, 2015

Skärmavbild 2014-08-06 kl. 16.51.42.png

"Kriget har fått mig att förstå en sak. Jag måste skriva en dagbok. Vi måste spara allt som går att spara från händelserna omkring oss. Allt vi ser måste skrivas ner, annars kommer ingen att tro på det."

Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma.

Jag värmer te med dina brev utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judegettot 1943, femton år gammal. Texten är helt och hållet baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna, men också på kompletterande källor

Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.

Conny Palmkvist (f. 1973) är uppväxt och bosatt i Skåne. Han har skrivit fem romaner sedan den kritikerhyllade debuten 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. 2014 utkom hans bok Håll inte tillbaka kärleken, William Holden, och 2015 tilldelades han Selmapriset för De flyende skyldiga (2011).


Författarens kommentar

Jag är medveten om ämnets tyngd och att berättelsen kan verka provocerande med sin blandning av fiktion och dokumentärt material. Men en van och tänkande läsare ser här en trovärdig roman, medan en ovillig blick nöjer sig med att tala om en fiktiv dagbok. Här finns ingen tydlig linje att korsa mer än för de som vill begränsa skönlitteraturens plats i världen.

Låt vara att jag testar romanens gränser, men Jag värmer te med dina brev bygger på ytterst noggrann research och studier av människorna den berättar om. Allt är sant. Allt har hänt. Istället för att bara översätta pojkens dagbok rakt av, så har jag kompletterat med fler källor. Från samma stad. Samma tid. Jag har skapat scener av hans tankar och lyft fram ett par händelser, förtydligat dem. Och igen: Allt är sant. 

Det är märkligt att jag ska behöva förklara att det är min uppgift som författare att fylla i luckorna och att det ligger på mitt ansvar att göra det med respekt för sakernas tillstånd. Utan de premisserna hade inte Schindlers list och liknande skildringar varit möjliga. Och nej, det är ingen skillnad. Ingen skillnad alls. 

Jag vägrar, och jag ska inte behöva, berättiga min tolkning av det ursprungliga materialet. Jag är i min fulla rätt att överskrida vilka litterära gränser jag vill. Det är mitt jobb att göra det. Fiktionen har sitt egenvärde, och det är okränkbart. Det vore märkligt om detta skulle gälla alla områden utom just litteraturen.

Till sist, åter igen: Allt är sant. 

Frågor besvaras på info@connypalmkvist.se


Vi har läst boken

"Denna författarens femte roman är baserad på en dagbok skriven av den verklige Jitschok Rudasjevskij, som dog endast 15 år gammal i judeghettot. Det är en gripande, välskriven berättelse där fiktion flätas samman med realism på ett skickligt sätt." 
/
 BTJ 

"Palmkvist gestaltning ger hemskheterna denna pojke och andra i hans närhet upplevde en nästan outhärdlig autenticitet. Skildringen stadgas inte upp av några berättartekniska manövrer, den når fram i kraft av sitt ärendes dignitet och med hjälp av Palmkvists varsamma hantering av dagbokens innehåll."
/ Tidningen Kulturen

"Språket är exakt; jag får en känsla av att varje ord och mening formulerats med en helt ovanlig noggrannhet. Som om livet faktiskt hängde på det exakt utvalda ordet. För att vi verkligen skall förstå - och kunna känna med de utsatta. Det finns också ofta en ton av poesi över texten. Denna bok har berört mig mycket starkt." 
/ Sam Carlquist, författare

"Redan efter några sidor in i bokens första del måste jag hämta en kofta. Man kan få frysningar av mindre. Därefter måste jag svepa in mig i en filt. Vilken tur att det fanns driftiga ungdomar som vågade och förstod det viktiga i att skriva ner det som hände under andra världskriget. Det gjorde ju även Anne Frank. Kanske det att skriva var enda sättet att slippa bli galen? Det är skoningslös läsning." 
/ Dala-Demokraten

"Conny Palmkvist tar oss i sin nya roman Jag värmer te med dina brev (Bucket List Books) till denna fasansfulla skamfläck i den sovjetiska, tyska och baltiska historien. Det är en gripande berättelse han skapat utifrån Jitschok Rudasvejskijs dagbok, som återfanns i det krossade judiska gettot. Palmkvists text böljar mellan en kursiv berättelse som är baserad på dagböckerna, och en annan som är berättarens röst. Det finns en fin och övertygande balans mellan de två."
/ Nydahls Occident, bokblogg

"Jag värmer te med dina brev är skriven av Conny Palmkvist och jag blev mycket gripen av den osentimentala och nakna berättelsen om en ung judisk pojke i Vilnius 1941. Det som gjorde mig extra intresserad var att den utspelar sig i för mig okända miljöer. Det är inte särskilt ofta som jag läser krigsskildringar från östra Europa. Det är en fantastisk bok som ger mig nya perspektiv, dessutom är den en allålderbok. Pojken som är huvudperson är tonåring och jag är säker på att den skulle kunna funka bra att läsa i skolan." 
/ Kulturkollo.se

"Stilla som döden - Conny Palmkvists lågmälda gestaltning når en nästan outhärdlig närhet." 
/ Tidningen Kulturen

 


Övrig press

Artikel i Helsingborgs Dagblad

 

Artikel i Kristianstadbladet, Ystad Allehanda och Trelleborgs Allehanda

Under sommaren 2015 blir en rad skånska författare utgivna. I den nya artikelserien "Närproducerat" talar vi med några av dem om deras bokprojekt. Först ut är Conny Palmkvist från Helsingborg vars bok "Jag värmer te med dina brev" handlar om judeförintelsen i Litauen. 

- Läs hela intervjun 

Artikel på Kulturkollo.se

I min epostbrevlåda kom en tunn liten bok med en lockande titel som jag läste direkt samma kväll. Jag värmer te med dina brev är skriven av författaren Conny Palmkvist och jag blev mycket gripen av den osentimentala och nakna berättelsen om en ung judisk pojke i Vilnius 1941. Det som gjorde mig extra intresserad var att den utspelar sig i för mig okända miljöer. 

- Läs artikeln & intervjun med Conny Palmkvist

 


Köpa boken

Besök genast din favoritbokhandel och fråga efter boken i disken. Personalen kan enkelt beställa den till dig om den inte finns i lager.  Du kan också köpa den online på AdlibrisBokus och liknande.