Conny Palmkvists brev till dottern är skarpt och glimrande.
— / Maria Küchen, Helsingborgs Dagblad

NÄSTAN BRA PÅ LIVET

BAZAR, JANUARI 2021

lovis.png

När Lova föds är hon varmt efterlängtad. Samtidigt är hennes pappa Conny livrädd för att inte räcka till som far och oroar sig för att inte kunna ge dottern den trygghet hon behöver.

Vid förlossningen drabbas Lovas mamma av allvarliga förlossningskomplikationer och under några dagar står han helt ensam med den nyfödda. Lova är hans ansvar och bandet som skapas mellan dem är starkare än alla ord.

Men efter den första tiden hemma smyger sig en oro in i deras liv. Varför är det så svårt att få kontakt med dottern? Utvecklas hon verkligen som alla andra barn? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld? När vardagen blir allt svårare att tackla, glider Conny och dottern ifrån varandra.

Nästan bra på livet är en svidande vacker berättelse om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra. Conny Palmkvist berättar om hur det är att falla igenom som människa, och om att komma tillbaka. Och att det aldrig är för sent att hitta hem.


Recensioner / pressklipp

Conny Palmkvists brev till dottern är skarpt och glimrande.”
/ Helsingborgs Dagblad

Gripande och starkt om kärleken till ett barn som förändrar livet på alla sätt.
/ Expressen

“Nästan bra på livet är inte bara en självbiografisk utan också en ytterst självutlämnande skildring om en pappas förhållande till en annorlunda dotter. Den berör mig verkligen i mitt innersta, inte minst som en direkt följd av intensiteten i det utsökt vackra språket.
/ Norra Skåne

Det handlar inte enbart om att förstå livsvillkoren för ett barn med funktionsvariationer och hennes föräldrar. Vad som ytterst blottläggs i ”Nästan bra på livet” är att varje människa finns till utifrån sina egna förutsättningar. Världen blir en mer kärleksfull plats om vi medger det utan att döma.”
/ Sydsvenskan (Maria Küchen)

Det gäller även för Nästan bra på livet, som är en ytterst personlig bok som Palmkvist förmodligen skrivit med sitt eget hjärteblod. Jag gillar också hans sparsmakade stil, hans strukturerade balans, där lätthet och elegans kännetecknar hans prosa.
/ Skånska Dagbladet

Denna självbiografiska berättelse har ett språk fyllt av poetisk kraft, av skön prosa som stundvis övergår i lyrik. Texten är hudlöst avskalad allt litterärt utanverk, ren som regnvatten. Att ta paus från läsningen var omöjligt.”
/ Ölandsbladet

Författaren Conny Palmkvist berättar gripande och med ett ljuvligt språk om stark faderskärlek, oro för hur dottern Lovas liv ska bli och sina tvivel på att räcka till.
/ M-Magasin

Textmaterialet som avsöndras i denna nästan biologiska process är kristallint och glittrande. Det är formfulländat men inte livlöst. Som hjärtslag hamrar meningarna fram en berättelse om oavlåtlig smärta.
/ Helsingborgs Dagblad

“Nästan bra på livet” är en bok fylld av kärlek och tvivel.”
/ Dalarnas tidning

En sällsamt vacker bok om föräldraskap som oundvikligen väcker starka känslor oavsett om man är förälder eller inte.
Betyg 4, BTJ (Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2021.)

“Det här är en väldigt modig och naken berättelse om att inte orka samtidigt som man måste. Om att tvivla på sin kärlek samtidigt som man älskar. Och om att ibland tillåta sig själv att ge upp för att sedan resa sig igen.”
/ Blekings Läns Tidning

Conny Palmkvists bok har känslan av att ha runnit ur hans fingrar. En historia som han inte har kunnat stoppa.”
/ Östersunds-Posten

Palmkvists romaner uttrycker gärna stora känslor, ett annorlunda sätt att se på livet och omvärlden. Han är en briljant ordkonstnär, som oftast uppträder i en till synes enkel språkdräkt. Jag har skrivit det förut, när jag recenserat någon av hans romaner, att han har en enastående förmåga att gestalta tystnaden mellan människor, en förmåga som får mig att tänka på Per Gunnar Evander.”
/ Norra Skåne

Föräldrarnas vardag skildras osentimentalt och utan försköning, men likväl blir texten i det närmaste prosalyrisk i sin strikta förtvivlan, avbruten av de små framsteg som ändå kan skönjas. Man kan inte annat än gripas och förundras över hur stark föräldrakärleken är och måste vara för att man orka.
Betyg 4, BTJ (Publiceras i BTJ-häftet nr 2, 2021.)

Ska jag alls skriva om böcker, kommer jag att fortsätta hålla koll på Conny Palmkvist.
/ Norran


Om författaren

Conny Palmkvist är född 1973 och uppväxt i Skåne. Han är författare till elva romaner och har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

Utgiven på Bokförlaget Forum (2005, 2007 & 2020), Thorén & Lindskog (2020), Brombergs bokförlag (2009), Bucket List Books (2014) och Bokförlaget Arnold (2011).