Helsingør : syklub

av Søren Gulmann, Karina Søby Madsen
2018

1545936647983.jpeg

Det här är den inspirerande berättelsen om den danska motståndsgruppen Helsingör Syklub. Under vintern 1943-44 spelade de en avgörande roll för de viktiga kontakterna mellan det ockuperade Danmark och det fria Sverige.

Nästan dagligen organiserade de illegala flykttransporter över Öresund. Bokbindaren Erling Kiär trotsade sin svåra sjösjuka och seglade fram och tillbaka under både dagtid och svarta nätter. Detta trots att Sundet bevakades av tyskarna, och att det fanns minor placerade över stora områden. Inte minst var det också en av de kallaste vintrarna på många, många år. Med i båten hade Kiär illegal post, flyktingar, motståndsmän, spioner, kurirpost, vapen och annat komprometterande material.Kiär och Syklubben är särskilt kända för sina insatser under perioden då danska judar flydde.

Man räknar med att de hjälpte till att rädda cirka 700 judar från Danmark till Sverige. För det arbetet har gruppen fått uppmärksamhet över hela världen - på Holocaust Museum i Washington DC hittar du till exempel en av Syklubbens tre båtar, utställd som en symbol för ljuset i en annars mörk tid i mänsklighetens historia.

I boken får du lära känna huvud-personerna i gruppen och ges en insikt i deras arbete. Du upptäcker också hur brett förankrad gruppen var och vilket högt pris flera av medlemmarna fick betala för sina insatser.

Översättning

Boken är översatt till svenska av Conny Palmkvist, född 1973 och uppväxt i Skåne. Han är författare till sju romaner och har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris. Även redaktör, journalist, spökskrivare och litteraturkritiker.

Hans egna böcker är utgivna på Brombergs bokförlag (2009), Bokförlaget Forum (2005 & 2007), Bucket List Books (2014) och Bokförlaget Arnold (2011).


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa Helsingør : syklub av Søren Gulmann, Karina Søby Madsen via någon av nätbokhandlarna.