Introduktion

Conny är mer än en redaktör eller coach. Han är en kreativ samtalspartner som hjälper mig att ta mitt författarskap vidare och som ger mig energi när jag behöver det.
— Lars Rambe

Att börja enkelt

Du skulle inte klä dig i en dålig kostym, eller en gammal klänning, när du vet att du ska träffa människor som är viktiga för din framtid. Behandla din text på samma sätt och respektera det gamla uttrycket om att första intrycket varar. Texten ska spegla dig på ett trovärdigt och korrekt sätt. 

Med det sagt: Jag gillar ärlighet, och ger kostnadseffektiva råd när det gäller textarbete. Sanningen är förstås att du får vad du betalar för också på det här området. Ett gott tips är att ställa dig själv följande tre frågor när du ska anlita någon för att arbeta med ditt material: Vad har de bevisligen gjort tidigare? Är deras kunder nöjda? Känns priset rimligt i förhållande till arbetsinsatsen? 

Jag har lång erfarenhet av allt från copywriting till lektörs- och redaktörsarbete. Uppdragsgivare är privatpersoner, företag och organisationer. För att diskutera ditt projekt - hör av dig.

Vad kan jag hjälpa dig med?

DITT ROMANPROJEKT

Oavsett var du befinner dig i ditt projekt, så kan jag hjälpa dig att ta det vidare. Jag har arbetat som lektör, redaktör och coach under mer än 15 år, och har samlat på mig rejält med erfarenhet och referenser. Du bokar mig som coach, redaktör eller lektör. 

COPY

När jag inte arbetar som texthjälp till andra författare och företag, så rör jag mig i reklambranschen. Under flera år på byrå i Skåne arbetade jag med allt från kommuner och landsting till multinationella storbolag. 

SPÖKSKRIVARE

Att skriva en bok är ett stort åtagande och alla hinner helt enkelt inte, trots att de har både idén och kunskapen om hantverket. Det är då man plockar in en professionell spökskrivare, som förvandlar löst stoff till stjärnböcker.

Spökskrivare

Conny har en riktigt fin förmåga att identifiera stil och röst och ser direkt när du bryter mönstret. Han har hjälpt mig att förbättra min roman oerhört mycket. Jag kommer absolut anlita honom flera gånger igen.
— Joakim Anderson, författare

Välj ditt spöke med omsorg

Du ser oss antagligen överallt, utan att tänka på det. Du står i bokhandeln och håller i en helt ny roman, och vid sidan om författarens namn finns en annan person nämnd, som i förbifarten. Ja, eller så är spökskrivaren inte omnämnd över huvud taget. Jag föredrar det sistnämnda. Varför? Jag är ju uppdragsgivarens hemlighet - med all rätt.

Det här tillvägagångssättet är vanligare än man tror, och det handlar naturligtvis om att upphovsmannen själv inte har tid eller lust att sätta ihop manuset. Att skriva finliret. Visste du till exempel att både Tom Clancy och James Patterson använder sig av spökskrivare? Det är sant, och gäller också biografier om Hilary Clinton, Barack Obama och en oändlig mängd andra.

Det handlar i grund och botten om att jag som spökskrivare förädlar dina idéer, tankar och ord på bästa möjliga sätt. Som erfaren författare är jag van vid att arbeta inom en mängd olika stilar, alltid med fingertoppskänsla och insikt om genrens särskilda krav.

Behöver du fler anledningar?

Att skriva en bok är ett omfattande arbete som kan kräva uppåt ett år av din tid, och arbetsinsatsen kan ibland kännas helt oöverstiglig för den orutinerade författaren. Man kan också säga att det är ett heltidsjobb, utöver det jobb som du antagligen redan har. Min insats ska alltså göra det enklare för dig. Jag kan också hjälpa dig med redaktörsarbete, lektörsläsningar och manuscoachning. 


Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.
— Göteborgs Posten

Mer information?

Din bok kan vara årets viktigaste, även om du inte orkar skriva den själv. Ja. Många människor skriver och ännu fler drömmer om att göra det. Men det är inte alltid så enkelt som det först verkar. Kanske har man en riktigt bra historia, men inte ork och tid att sätta den på pränt. Det är förståeligt.

Men tänk om just din berättelse är så pass bra att den skulle kunna beröra väldigt många läsare, om den bara blev skriven? Det kan röra sig om romaner, biografier, släktkrönikor, texter om perioder i livet och företagsberättelser - varje text har sina läsare. Ja, om den bara är välskriven nog, förstås.

Det är nu du anlitar en spökskrivare för att genomföra projektet. Jag berättar med andra ord din historia anonymt. Jag skriver i ditt namn och efter ditt grundmaterial. Du har kanske nedtecknat allting, men vill ha hjälp att slutföra projektet, eller så låter du mig skriva din berättelse helt fritt efter intervjuer och annat källmaterial.

Det är mitt jobb och ansvar att hjälpa dig skapa den bok du efterfrågar. Uppdragsgivaren är lika ofta ett bokförlag som en privatperson eller ett företag. Jag är öppen för det mesta och kan också bistå med redaktörsarbete, lektörsläsningar och manuscoachning. 

The hard facts

Anlita alltid ett proffs. Och när jag skriver proffs, så menar jag en person som har dokumenterad erfarenhet av att skriva böcker som mottages väl inte bara av läsarna, utan också av mer kritiska källor.  En egen produktion är att föredra, eftersom den visar på kunnandet helt utifrån den egna personen. 

Om du väljer att samarbeta med mig, så lovar att du kommer att slippa löst formulerade åsikter eller standardiserade svar och lösningar. Branschen är full av dem. Klyschor som säger att du ska undvika klyschor. Jag skriver din bok, erbjuder dig handfasta råd och säker vägledning kring hur du bäst går vidare med materialet. Du anlitar mig inte för att bli smickrad eller för att lyssna till löst sammansatta skrivråd, utan för att öka dina chanser att nå ut med en välgjord bok. 

Det krävs rutin för att se vad som fungerar, likväl som det krävs en nyttig dos insikt om hur man tydliggör detaljerna som kan lyfta texten. Utöver spökskrivandet, så erbjuder jag lektörsläsningar, manusbearbetning, författarcoaching och redaktörstjänster.

Du kommer inte att hitta några priser på sidan. Det beror helt enkelt på att det varierar, beroende på hur omfattande projektet är och vad du vill uppnå med det. Betänk tidsåtgång och arbete i timmar, så diskuterar vi sedan.

Redaktör, lektör & coach.

Conny är den bästa redaktör jag någonsin arbetat med. Han är superproffsig, ödmjuk och oerhört kompetent. Alla som vill få hjälp med sin bok borde få chansen att arbeta med denna man! Mina allra varmaste rekommendationer!
— — Sophia Sundberg, föreläsare och nätverksguru

Vad kan jag hjälpa dig med?

Det är lika bra att vara ärlig från början. Det är skönt att du har vänner, men när det handlar om ditt manus gör de dig inte mycket nytta. Man lovar att man ska vara ärlig och säga sitt hjärtas mening, men i processen uppstår sedan den där svåra och gnagande känslan av att man kommer att såra motparten. 

Jag lovar att du kommer att slippa löst formulerade åsikter. Branschen är tyvärr full av dem. Klyschor som berättar att du använder dig av klyschor. Jag erbjuder dig handfasta råd och säker vägledning kring hur du bäst går vidare med ditt manus. Du anlitar mig alltså inte för att bli smickrad eller för att lyssna till löst sammansatta skrivråd, utan för att öka dina chanser till att bli utgiven. 

Det krävs rutin för att se vad som fungerar, likväl som det krävs en nyttig dos insikt om hur man tydliggör detaljerna som kan lyfta manuset. Jag erbjuder lektörsläsningar, manusbearbetning, författarcoaching och redaktörstjänster. För mer info, hör av dig, så återkommer jag. 

Redaktören

Som redaktör går jag igenom ditt manus från början till slut med både ingrepp i texten och mer övergripande funderingar. Hur ser dramaturgin ut, och var glipar stilen? Håller du din överenskommelse med läsaren? Det kan också handla om rytm och enskilda scener, och om hur du framställer dina karaktärer. Är det trovärdiga porträtt? I stort kan man säga att det här är saker som det tar flera år att lära sig se och förmedla till dig som författare – det är också därför man kan garantera att texten tar ett stort steg framåt i arbetet med redaktören. Om du tar ditt arbete på allvar, så kan du aldrig avvara en god redaktör. Det gäller alla författare, både erfarna och debuterande. Tillsammans mejslar vi fram storverket som finns dolt i din ursprungliga text, lager för lager.

Lektör & coach

Lektören är en professionell läsare, som tar ett helhetsgrepp på din historia. Tjänsten påminner om redaktörens, men vi gör inga direkta noteringar i ditt manus. Istället får du en klar och stadig sammanfattning om vad som fungerar, och vad som brister i den framställning. Lektören har inte författarens sentimentalitet kring texten och ser gärna förkortningar, förtydliganden och rena omskrivningar där det behövs. Ord och inga visor, om lektören gör sitt jobb på rätt sätt. Då kommer du också att ha tydliga riktlinjer när du nästa gång sätter dig med materialet. Är det värt pengarna? Ja, om du vill bli utgiven, eller öka dina chanser. 

Den utökade varianten av lektorstjänsten kallar jag coachning - då följer jag dig när du skriver ditt manus, steg för steg. Jag kan komma in både inledningsvis och vid en omarbetning. 

Kontakta mig för mer information

Copywriter

Stort tack för din briljanta insats i går. Mycket att tänka på där, om att få sin historia att fungera. Hoppas vi får nyttja dina tjänster igen, och att du får komma ut och genomföra många sådana här inspirationsföredrag.
— G. Rambech, Nyföretagardagen

Copywriter

När jag inte arbetar som redaktör, journalist eller författare, så arbetar jag i reklambranschen. Där har jag skrivit allt ifrån långa foldrar och broschyrer till korta annonser och etiketter.

Kunderna har varit både lokala och internationella, men oavsett det, så försöker jag alltid plantera lite extra själ i resultatet. Jag tror att det är lika viktigt att välja ett budskap man kan stå för, som att hitta slagkraftiga formuleringar. Folk är trötta på ren reklam och har lärt sig se igenom den. Det fungerar inte som förr i tiden. 

Arbetsområdena jag har rört mig inom har annars varit kommunikation, storytelling och varumärkesbyggande. Ibland har jag också arbetat med utbildningar och rena informationskampanjer, både för privata aktörer och för kommuner. I allt det här ingår också strategiskt finlir, så klart. 

Ofta anlitas jag också av förlag och liknande (dagstidningar, magasin, bibliotek), för att göra intervjuer och skriva texter där platsens själ lyser igenom - mitt jobb är att förvandla dunkla mål och planer till bilder som vem som helst kan greppa och förstå. 

Jag kan i praktiken hjälpa dig med vilken text som helst - oavsett mål och område.

Referenser

Conny pekar på svagheter i manus och karaktärer. Han tvingar dig att döda dina darlings, allt för att hitta kärnan i berättelsen. Jag är väldigt nöjd med vårt samarbete och rekommenderar honom varmt som skrivarcoach eller redaktör.
— Sölve Dahlgren, författare

Pressröster

“Jag tror att Palmkvist håller på att muta in ett alldeles särskilt område i den svenska romanen. Det handlar om hans ovanliga känslighet för textens resonans, hans förmåga att avlyssna.” 
/ Göteborgs Posten

”Författarens egna ord tycks vara vägda på en gyllene våg. Språket är finstämt, innerligt och periodvis berusande poetiskt.”
/ Bleking Läns Tidning

“Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.
/ Svenska Dagbladet

”En alldeles underbar bok. Conny Palmkvists språk är så vackert. Det är skenbart enkelt, men det är genomlyst. Det går inte att ta bort ett ord, inte rucka på ett komma. Läs den! Läs den!  
 
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SvT) 

”Det är så starkt att skriva det här och det är verkligen den vackraste kärleksförklaring jag någonsin läst.” 
 
/ Västerviks-Tidningen

Författarens stilistiska kristallskärpa och gripande vittnesmål är en mycket stark och omtumlande berättelse.” 
/ Vestmanlands Läns Tidning

”Författaren kommer otroligt nära tonårspojkens liv och uttryck, vilket berör på djupet.”
 
/ Norra Västerbotten

"Palmkvists bok är välskriven och gripande. Boken är fylld av hjärta och språket vackert flytande. En bok att rekommendera.”
 
/ BTJ

Samarbeten

”Conny är den bästa redaktör jag någonsin arbetat med. Han är superproffsig, ödmjuk och oerhört kompetent. Alla som vill få hjälp med sin bok borde få chansen att arbeta med denna man! Han kan hjälpa dig och lyfta ditt manus till höjder du inte trodde var möjligt! Dessutom tar han sid tid för en och lär ut saker längs med vägen! Mina allra varmaste rekommendationer!”
/ Sophia Sundberg, föreläsare och nätverksguru

”Conny Palmkvist på Hoi förlag fick i princip fria händer och har gjort ett fantastiskt jobb. Texten har lyft, och han lyckades med det trolleritrick en riktigt bra redaktör ska kunna utföra: Att göra boken tydligare. Han har förädlat min vision, och slipat bort de sista skavande ojämnheterna. Nu är berättelsen levande, precis på det sätt som jag såg framför mig när arbetet påbörjades.” 
/ Magnus Ernström, författare till Ett halvt år - ett helt liv

”Conny tog sig an både mig och mitt manus med värme och ödmjukhet utan att någonsin göra avkall på den professionella skärpan. Han ifrågasatte och värderade texten för att visa fram den ur sin bästa sida och fick mig att se svagheter som behövde redigeras, men även styrkor att vårda. Dessutom slipade han under tiden fram min berättarton så att den bar igenom historien från pärm till pärm. Jag skulle utan tvekan anlita Conny för liknande tjänster igen!”
/ Annika Arslan Waltersson, författare

”Det är alltid med en viss bävan jag lämnar från mig mina texter till lektörer. Connys svar skingrade min oro. Han var koncis och resonerade på ett konstruktivt sätt fram tänkbara förbättringar. Han kritiserar och hyllar med samma varma själ.”
/ Lars Hansare

"Conny Palmqvist hjälpte till att lyfta fram det sköra och väsentliga i  min berättelse. För det är jag evigt tacksam."
/ Jeanette Palmqvist

”Conny är så mycket mer än en redaktör eller coach. Han är en kreativ samtalspartner som hjälper mig att ta mitt författarskap vidare och som ger mig energi när jag som bäst behöver det.”
/ Lars Rambe, författare

”Conny har en riktigt fin förmåga att identifiera stil och röst och ser direkt när du bryter mönstret. Han har hjälpt mig att förbättra min roman oerhört mycket. Jag kommer absolut anlita honom flera gånger igen.”
/Joakim Anderson, författare till romanerna Mördaren inom mig och Repa i lacken.

”Tack för att du tog dig tid och visade ett innerligt intresse för min dröm. Det gjorde väldigt gott och nu har jag fått ny energi att lyfta de delar som fortfarande behöver förenklas eller ge lite mer närvaro. Du skriver så bra och tydligt och jag bär med mig alla kloka råd för mitt framtida skrivande. Det som känns extra gott är att du även lyft fram det som är bra. Om du bara visste vilken energiknuff det blir för skrivandet. Då vet man att man har färdigheter och verktygen att göra något riktigt bra.”
/ Ann Lindh Klang, författare

”Det är ett rent nöje att samarbeta med Conny Palmkvist. Jag rekommenderar honom för alla som är intresserade av att förädla sitt skrivna material. Som redaktör för mitt verk har hans engagemang, stilkänsla och tillgänglighet varit ovärderliga. Särskilt vill jag framhålla hans inkänningsförmåga och kvalitetsmedvetenhet.”
/ Karl Almén Burman, författare till Kaufmanns utvalda

”Conny Palmkvist var tuff, men konstruktiv. Bestämd, men lyhörd. Oron över att någon skulle pilla i min text försvann snart. Resultatet blev en bok som många nu har läst och uppskattat. Ett gott samarbete med en redaktör är inte viktigt. Det är oumbärligt!”
/Jerk Schuitema, författare

"Conny pekar på svagheter i manus och karaktärer. Han tvingar dig att döda dina darlings, allt för att hitta kärnan i berättelsen. Jag är väldigt nöjd med vårt samarbete och rekommenderar honom varmt som skrivarcoach eller redaktör."
/Sölve Dahlgren, författare

”Conny var noggrann och kunnig i redigeringen. De få gånger vi tyckte olika om handling, tempus eller ordval motiverade han sina val väl. Dessutom var Conny effektiv och mycket tillgänglig.”
/ Pernilla Alm, författare

”Conny har en unik förmåga att granska, lyssna och läsa. Just det man behöver när man skrivit ett manus och är totalt blind för orden. Han tillrättavisar, undervisar och kritiserar på ett varmt, ödmjukt och uppmuntrande sätt. Jag fick inte bara hjälp med min text, jag hittade min berättarröst och fick hjälp att färdigställa ett manus. Ovärderligt!”
/Anne Liljeroth, författare till Bara människor

“Att få lektörsutlåtande av Conny Palmkvist var en stor vändpunkt för mig. Conny analyserade manuset och såg det som behövdes strykas, samtidigt som han framförde sina synpunkter på det som var bra. På så vis kunde jag gå vidare i mitt arbete med boken och den blev sedan antagen av ett förlag.“
/Jessica Hardiman, författare till Valentin

”Ditt föredrag var så givande och så gripande. Tack ska du ha! Vilken stark kille du är! Lycka till i fortsättningen!”
/Åhörare föreläsning, Mittuniversitetet

”Att bygga och underhålla vår hemsida är enkelt tack vare Conny Palmqvist. Alltid tillgänglig med snabba svar och lösningar. Conny gör livet framför datorn både lättare och roligare.
Natalie Gerami, VD Orten Industries

”Efter kursen har jag fortsatt skriva en stund varje dag och fått användning för mycket som jag lärde mig på kursen. Jag har överraskat mig själv med att för första gången komma på en intrig som kan bli en hel bok om jag lyckas skriva den…”
/Kristina, deltagare Skrivarkurs

”Kursen gav mer än jag förväntat mig. Rädslan försvann med er som kursledare. Ni var mycket kunniga, välplanerade, pedagogiska. Stort plus för den goda ekologiska maten, för möten med nya trevliga människor med andra erfarenheter än jag och för ER, som gjorde kursen till en härlig sommarupplevelse att minnas.”
/ Elisabeth, deltagare Skrivarkurs

”Stort tack Conny för ditt suveräna framförande i Luleå i dag. Jag bor i Kiruna men for till Luleå för att få lyssna på dig.”
/Åhörare, föreläsare Luleå

”Eleverna är ju urinspirerade när de kommer från skrivarverkstaden, jättekul.”
/ Lärare Holstagården

”Det var en mycket spännande kurs med högt tempo från början till slut, vilket passade mig utmärkt. Mycket spännande med de inbjudna gästerna, vilket rätade ut mina frågetecken.”
/Hillevi, deltagare Skrivarkurs

”Jag blev glad när jag fick omdömet om mitt manus. Även om jag var nöjd med min text visste jag inte hur andra skulle uppfatta den. Tack vare lektörsläsningen fick jag feedback på vad jag kunde förbättra och jag fick ännu mer självförtroende att fortsätta tro på min idé.
/ Terese Alvén, författare

”Sammantaget tycker jag att det har varit en otroligt givande kurs med engagerade kursledare, konstruktiv feedback och massor av utvecklande tips på litteratur och skrivövningar, som gav mersmak och verkligen kan rekommenderas till andra.
/ Helena, deltagare Skrivarkurs

”Tack  för en mycket trevlig och lärorik presentation! Eleverna var mycket positiva och glada för de tips de fått. Din bok var populär.
/ Bitr. rektor Johannes Hedberggymaniset

”Stort tack för din briljanta insats i går. Mycket att tänka på där, om att få sin historia att fungera. Hoppas vi får nyttja dina tjänster igen, och att du får komma ut och genomföra många sådana här inspirationsföredrag.”
/ G. Rambech, Nyföretagardagen

”Det var verkligen en underbar vecka. En vecka fylld av inspiration, spännande skrivövningar, massor av prat, praktiska skrivartips, trevliga människor, god mat, rogivande omgivningar, svettiga skrivövningar, kaffe med dopp, intressanta besök, mera skrivövningar…”
/Eva, deltagare Skrivarkurs

”Din sammanfattning och kritik av mitt manus ”Lärarns pojke” var mycket värdefull för mig. Jag läser den ofta. Du har påpekat viktiga ingredienser som måste till för att en bok skall vara läsvärd.”
/ Bengt Bjerstaf, författare till Lärarns pojk