Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.
— Svenska Dagbladet

Två hus vid slutet av en väg

Bokförlaget Forum, 2007

tvahushardcover.jpg

Det är 1982 och den kallaste vintern i mannaminne. I en liten by vid namn Sorgen på den skånska landsbygden växer Gustav upp med sin förvirrade mamma och sin alkoholiserade översittare till far. Skolan är en tillflykt, nästan som en fristad, men trots sin välvilja vågar varken den idrottstokige rektor Sjölin eller den frireligiösa fröken Ethel hjälpa Gustav.

Året då Gustav fyller tretton blir omvälvande. Han dör två gånger, växer över trettio centimeter och möter Mathilda, flickan i den gula klänningen som han en dag ser dansa med en ficklampa utanför hans fönster. Han kallar henne Kärlekstanken. Mellan dem utvecklas en ordlös gemenskap som svetsar samman dem för all framtid. Hon är den första som ser hur han egentligen har det och hon vägrar att tiga.

Sedan de båda varit med om en fruktansvärd händelse skiljs deras vägar åt. Mathilda flyttar från byn och några år senare lämnar även Gustav Sorgen bakom sig. Han bestämmer sig för att aldrig mera tänka på det som hänt. Men fjorton år senare söker Mathilda upp honom och tvingar honom att göra upp med det förflutna. Det blir en smärtsam resa in i minnenas värld. Allting kommer tillbaka. Byn där ingen kunde bota ensamheten, tändsticksasken och flugan som var hans och Kalle Brunnströms hemlighet – och så det onämnbara, det som inte fick hända. Mördartåget och smaken av blod i munnen.

Två hus vid slutet av en väg är en gripande barndomsskildring med inslag av magisk realism och egensinnig humor.

Förlag: Bokförlaget Forum
Antal sidor: 201
ISBN: 9789137130057
Utkom: januari 2007


Recensionsklipp

”Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.”
/ Svenska Dagbladet

”Det ska bli mycket intressant att följa Palmkvist i fortsättningen. På mig övertygar han redan nu i kraft av sin äkthet och oerhörda lidelse.”
/ Skånska Dagbladet

”En alldeles underbar bok. Conny Palmkvists språk är så vackert. Det är skenbart enkelt, men det är genomlyst. Det går inte att ta bort ett ord, inte rucka på ett komma. Läs den! Läs den! bBetyg 4/5
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SvT)

”Conny Palmkvists språk är vackert och lite gammeldags. Det är en fängslande och fantasifull berättelse med ett oväntat slut. Om ingen har köpt filmrättigheterna ännu så händer det nog vilken sekund som helst.”
/ VeckoRevyn

”Med Två hus i slutet av en väg har Conny Palmkvist höjt sin litterära röst, sprungen ur vår regionala verklighet. Det är en röst jag gärna lyssnar till. Den är ambitiös och välljudande. Det är vackert och sorgligt… ”
/ Helsingborgs Dagblad

”Mitt i den bottenfrusna förtvivlan som gestaltas utstrålar Conny Palmkvists roman ett slags vresig optimism.”
/ Göteborgs Posten

”Tyckte ni om Conny Palmkvist första bok Hej då, allihopa kommer ni att älska den här.” Betyg 4/5
/ Plaza Kvinna

”Stilsäkert och vackert blandas verklighet och fantasi ihop hos det berättande jaget Gustav. Det är mörker och ljus, hat och kärlek, ensamhet och längtan. Och genom allt löper tråden om berättelsens kraft.”
/ Kristianstadbladet

”Jag längtar redan efter en till Palmkvistroman.”
/ Uppsala nya Tidning

”Djupt lyriska partier, ibland också närmast aforistiska ordfogningar, varvas med grymma barndomsupplevelser. Närhet blandas med avstånd. Vänskap med främlingskap.”
/ Hällekis-Kuriren

”Författaren kommer otroligt nära tonårspojkens liv och uttryck, vilket berör på djupet.”
/ Norra Västerbotten