Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här.
— / Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

Vintern

Bokförlaget Mormor, oktober 2016

Någonstans i Sverige strövar en man genom ruinerna av en stad – han letar efter sin son. Tung snö faller dag efter dag. Allt är över och världen har gått i bitar efter att flera asteroider har slagit ner. De flesta människor har sedan länge flytt inåt landet av rädsla för en annalkande tsunamivåg.

De få som har stannat kvar i kuststaden vet att de nu bara har att räkna ner i väntan på den stora smällen. Ljuset har slocknat, vattnet förorenats och den yttersta gränsen passerats. Ett laglöst liv har drabbat Sverige.

Och i överlevnadens namn blir allt tillåtet. En tillfällig medvandrare, en tonårsflicka, blir mannens sällskap. Tillsammans tar de sig igenom dagarna i jakten på mannens son och det omöjliga hoppet. 

Om författaren
Conny Palmkvist är född 1973, och uppväxt i den lilla byn Jonstorp i Skåne. Han har skrivit sju romaner och fick sitt stora genombrott med den självbiografiska Hej då, allihopa. För sina följande böcker har han bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris, Umeå novellpris och Selmapriset. Till vardags arbetar han som redaktör, journalist och textspecialist.

Pressinformation för romanen Vinter


Förlag: Bokförlaget Mormor
Antal sidor: 210
ISBN: 9789185841899
Utkom: Oktober 2016


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa romanen Vintern i din vanliga bokhandel, men du kan också köpa den online via Adlibris och Bokus. Du kan också kontakta mig direkt för frågor, eller om du har problem att hitta boken. 


Recensioner

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Sydsvenskan

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

"I boken ger Conny Palmkvist med närmast klaustrofobisk närvaro sina tankar om vad som händer med människan när tillvaron kokar ner till att vara en fråga om liv eller död. Han ställer frågorna som nog de flesta nosat på men lagt åt sidan därför att de är för svåra ... Boken är också njutbar på ett alldeles eget sätt i kraft av sitt i all sin enkelhet lysande poetiska språk."
/ Norrköpings Tidningar

"Vintern är en både poetiskt vacker och skrämmande roman som har flera likheter med Cormac McCarthys Pulitzerprisade The road."
/ BTJ

"Conny Palmkvist skriver med stark närvaro. Prosan är pregnant och samtidigt poetisk och läsaren får följa nästan varje steg som berättarjaget tar genom ett vintrigt, övergivet Helsingborg där ingenting är vad det har varit ... Vår tillvaro och välfärd är skör och Conny Palmkvist lyckas med att skildra människans förändrade villkor under naturkatastrofer och krig med en sansad röst som tränger in och berör."
/ Tidningen Kulturen

"Lysande relevant poetisk dysptopi."
/ Motala Vadstena Tidning

"Ljuset har slocknat, vattnet förore­nats och den yttersta gränsen passerats. Ett laglöst liv har drabbat Sverige. Det här är utgångspunkten i Conny Palmkvists sjunde roman, en välskriven och målan­de berättelse. En dys­topisk skildring där världen, naturen och även människorna går mot sitt slut. Sorg. Hopplöshet. Förtvivlan. Men också hopp. Trots allt."
/ Above Magazine

"Det är uppenbart att Conny Palmkvist söker nya vägar för sitt författarskap och vill utmana såväl sig själv som sina läsare. Det är en konstnärlig risktagning som är modig ... Vintern är inte Conny Palmkvists bästa roman, men det är ett verk av en författare som befinner sig i rörelse mot något nytt och intressant."
/ Landskronaposten

"De gripande passagerna kring faderns intensiva saknad efter sin son glimmar varmt i denna för övrigt arkaiskt gråa mardrömslika verklighetsgestaltning."
/ BTJ


Intervjuer & sånt

15 november

Intervju i Tidningen Hallå

24 oktober
Intervju Sveriges Radio

- Lyssna här (börjar ca 38 minuter in)

05 oktober
Intervju i Helsingborgs Dagblad om Vintern.
http://blogg.hd.se/dygnetrunt/2016/10/05/forfattaren-conny-palmkvist-gor-helsingborg-till-ett-kallt-helvete/

 
 

Övrigt