Starka noveller som drabbar läsaren på flera plan.
— BTJ

En morgon vaknar man

Bokförlaget Arnold, juni 2018

enmorgonvaknarman.png

I nio korta noveller möter du människor som alla står inför livsavgörande händelser. Omgivningen tycks rämna omkring dem när de famlar och försöker begripa ödets nycker. 

Conny Palmkvist mejslar fram porträtten av dem och deras berättelser med sin typiskt sparsmakade stil. Det är en resa genom ett kargt landskap av kärlek, skuld, förlåtelse och utanförskap Med i samlingen finns den nationellt uppmärksammade novellen Låglandet.

“Umeå Novellpris går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

I juryn satt Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson.

Om författaren

Conny Palmkvist är född 1973 och uppväxt i Skåne. Han är författare till sju romaner och har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris. Även redaktör, journalist, spökskrivare och litteraturkritiker.

Utgiven på Brombergs bokförlag (2009), Bokförlaget Forum (2005 & 2007), Bucket List Books (2014) och Bokförlaget Arnold (2011).

– Läs mer om Conny Palmkvist och hitta pressmaterial


Titel: En morgon vaknar man
Typ: Inbunden
ISBN: 978-91-979914-1-4


Recensioner

“En hård och strålande novell av en författare som vet en hel del om hur jävligt det kan vara att växa upp. För ingen går hos Palmkvist oskadd genom barndomen. Ur den föds djup ensamhet som människan måste hantera på det sätt hon förmår.” /Sydsvenskan

“Går det att mildra ensamheten genom litteraturen? Jag är inte helt säker på det. Det är inte Palmkvists berättare heller, han som förtvivlad kör genom regnet på den skånska landsbygden. Men texterna försöker. De ställer sig tätt intill och lyssnar. Och det är kanske allt man kan göra, att försöka dela ensamheten med andra.”/ Helsingborgs Dagblad

“Palmkvists noveller står ofta på självbiografisk grund, men de olösliga frågorna till det förflutna genljuder hos samtliga personer i boken. Det är ensamma och övergivna människor som författaren skriver fram.”/ Nordvästra Skånes Tidning

“Starka noveller som drabbar läsaren på flera plan." /BTJ

 


Vill du köpa boken?

Du kan enkelt beställa romanen En morgon vaknar man i din bokhandel, men du kan också köpa den online via Adlibris och Bokus. Du kan också kontakta mig direkt för frågor, eller om du har problem att hitta boken. 


Sagt om Conny Palmkvists tidigare roman Vintern:

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

"I boken ger Conny Palmkvist med närmast klaustrofobisk närvaro sina tankar om vad som händer med människan när tillvaron kokar ner till att vara en fråga om liv eller död. Han ställer frågorna som nog de flesta nosat på men lagt åt sidan därför att de är för svåra ... Boken är också njutbar på ett alldeles eget sätt i kraft av sitt i all sin enkelhet lysande poetiska språk."
/ Norrköpings Tidningar

"Vintern är en både poetiskt vacker och skrämmande roman som har flera likheter med Cormac McCarthys Pulitzerprisade The road."
/ BTJ

"Conny Palmkvist skriver med stark närvaro. Prosan är pregnant och samtidigt poetisk och läsaren får följa nästan varje steg som berättarjaget tar genom ett vintrigt, övergivet Helsingborg där ingenting är vad det har varit ... Vår tillvaro och välfärd är skör och Conny Palmkvist lyckas med att skildra människans förändrade villkor under naturkatastrofer och krig med en sansad röst som tränger in och berör."
/ Tidningen Kulturen

"Lysande relevant poetisk dysptopi."
/ Motala Vadstena Tidning

"Ljuset har slocknat, vattnet förore­nats och den yttersta gränsen passerats. Ett laglöst liv har drabbat Sverige. Det här är utgångspunkten i Conny Palmkvists sjunde roman, en välskriven och målan­de berättelse. En dys­topisk skildring där världen, naturen och även människorna går mot sitt slut. Sorg. Hopplöshet. Förtvivlan. Men också hopp. Trots allt."
/ Above Magazine

"Det är uppenbart att Conny Palmkvist söker nya vägar för sitt författarskap och vill utmana såväl sig själv som sina läsare. Det är en konstnärlig risktagning som är modig ... Vintern är inte Conny Palmkvists bästa roman, men det är ett verk av en författare som befinner sig i rörelse mot något nytt och intressant."
/ Landskronaposten

"De gripande passagerna kring faderns intensiva saknad efter sin son glimmar varmt i denna för övrigt arkaiskt gråa mardrömslika verklighetsgestaltning."
/ BTJ