Aktuellt

Ny agent från 25 maj 2018

Skärmavbild 2018-05-27 kl. 20.12.57.jpg

Från och med maj månad har jag en ny agent, och inte vilken agent som helst, utan den fantastiske Carina Deschamps. En litterär agent säljer en boks rättigheter, både nationellt och internationellt. 

- Här är min presentationssida hos Carin

 


Ny bok i juni 2018

 

I nio korta noveller möter du människor som alla står inför livsavgörande händelser. Omgivningen tycks rämna omkring dem när de famlar och försöker begripa ödets nycker. 

Conny Palmkvist mejslar fram porträtten av dem och deras berättelser med sin typiskt sparsmakade stil. Det är en resa genom ett kargt landskap av kärlek, skuld, förlåtelse och utanförskap. Med i samlingen finns den nationellt uppmärksammade novellen Låglandet.

“Umeå Novellpris går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

I juryn satt Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson


 

Morgan & Conny har en bok ihop

19554450_10155505391043264_2522855839370017826_n.jpg
 

Under 2018 kommer jag att arbeta tillsammans med Morgan Alling. Vi ska skriva uppföljaren till hans roman Kriget är slut. Spännande och fantastiskt, så klart. Vi är i full gång redan. 


Omslagen till de nya ljudböckerna

Det här är omslagen till de nya ljudböckerna.

Ni hittar dem båda två på Storytel. Gå direkt dit? Klicka på omslaget. 


Ny webbsida - STREET PORTRAITS by Palmkvist

 

Filmplaner - juli 2017

 

Slumpen är ibland en förunderlig vän. För några veckor sedan blev jag kontaktad av en känd, duktig svensk filmregissör som var intresserad av tio år gamla Två hus vid slutet av en väg. 

Just nu skrivs boken om som manus, sedan får vi se hur långt en regissörs intresse räcker i filmvärlden. 

När det begav sig skrev Svenska Dagbladet så här om boken: ”Conny Palmkvist är på god väg att bli en stor berättare. Dialogen är briljant, den har något av Torgny Lindgrens sparsmakade absurdism i sig.” 


Kontrakt skrivet med stort danskt ljudboksförlag - juli 2017

Plötsligt har alltså mina gamla titlar blivit högaktuella igen. Jag blev kontaktad av danska Lindhardt og Ringhof, som är ett mycket trevligt förlag på andra sidan sundet. Deras imprint SAGA Egmont gör ljudböcker för flera stora marknader och de ville köpa Hej då, allihopa och De flyende skyldiga på studs. Så blev det också. 

Båda böckernas nya framgång gläder mig. Hej då, allihopa borde ha blivit ljudbok redan när den kom ut, inte minst eftersom den redan är översatt till finska. De flyende skyldiga är fortfarande en smygsuccé, som ingen kan förklara på ett riktigt sätt. Jag gav ut den själv (min enda egenutgivning), och den både sålde och fick fina kulturstöd av staten. Och så fick den Selmapriset 2015. Bara att hålla tummarna för att den blir en fin ljudbok. 

Sagt om Hej då, allihopa: 

"Det är en ömsint och kärleksfull och bottenlöst förtvivlad skildring som är värd alla läsare den kan få.”
/ Svenska Dagbladet

”Att läsa Conny Palmkvist är en rening. Att få vara i hans sällskap hela vägen är en ynnest.”
/ Värmlands Folkblad

”En lysande debut – jag grät mig genom de sista 100 sidorna i boken.” 
/ Östersunds – Posten

Sagt om De flyende skyldiga: 

"Jag är imponerad av författaren Conny Palmkvist, som talar inifrån Vera med en nästan skrämmande självsäkerhet och tonträff. Han lyckas göra en egensinnig skildring av Förintelsen, med en röst som känns autentisk. En röst som beskriver lidandet inifrån – förvirrad, dövad av smärta, saklig, torr och poetisk. Men aldrig gråtmild eller moraliserande." 
/Helsingborgs Dagblad

”Hon möter fasorna med öppen blick och beskrivningen av det som sker är både osentimental och djupt gripande. Kontrasten mellan författarens poetiska, bildrika språk och den brutala handlingen känns nästan oanständig. Kan man skriva så vackert om något så fasansfullt? Veras unga röst blir ett starkt och viktigt vittnesbörd om en del av vår historia.” Betyg 4 av 5  
/Tidningen MåBra


Dokumentärfilm påbörjad - januari 2017

Palmkvist och Jansson gör just nu en kort dokumentär om Syklubben & en grupp svenska poliser och fiskare som under kriget räddade folk över Öresund.

- www.flyktenoversundet.se


På tv - november 2016

Min bok recenserades på SvT, av Yukiko Duke i oktober 2016. Här ett kort utdrag. 

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)


Framträdande - november 2016

Jag deltog i Bokens dag på Stadsteatern i Helsingborg. Medverkande författare var också Kristian Lundberg, Lotta Olsson, Tone Schunnesson, Karolina Ramqvist, Jan Guillou och Niklas Orrenius.    


Radio - november 2016

Intervju Sveriges Radio

Lyssna här (börjar ca 38 minuter in)


Boktrailer - oktober 2016


Intervju - oktober 2016

Intervjuer med mig och Fredrik Backman i tidningen Hallå! 


Interjvu - oktober 2016

 

Ur nya recensioner

"Få svenska författare har Conny Palmkvists språkliga gehör, hans förmåga att lyssna in andra människor och skapa resonans i sina texter: de är av den sort som skapar långa efterklanger hos läsaren." 
/ Helsingborgs Dagblad

"Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här."
/ Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

"I boken ger Conny Palmkvist med närmast klaustrofobisk närvaro sina tankar om vad som händer med människan när tillvaron kokar ner till att vara en fråga om liv eller död. Han ställer frågorna som nog de flesta nosat på men lagt åt sidan därför att de är för svåra ... Boken är också njutbar på ett alldeles eget sätt i kraft av sitt i all sin enkelhet lysande poetiska språk."
/ Norrköpings Tidningar

"Vintern är en både poetiskt vacker och skrämmande roman som har flera likheter med Cormac McCarthys Pulitzerprisade The road."
/ BTJ

"Conny Palmkvist skriver med stark närvaro. Prosan är pregnant och samtidigt poetisk och läsaren får följa nästan varje steg som berättarjaget tar genom ett vintrigt, övergivet Helsingborg där ingenting är vad det har varit ... Vår tillvaro och välfärd är skör och Conny Palmkvist lyckas med att skildra människans förändrade villkor under naturkatastrofer och krig med en sansad röst som tränger in och berör."
/ Tidningen Kulturen

"Lysande relevant poetisk dysptopi."
/ Motala Vadstena Tidning

"Ljuset har slocknat, vattnet förore­nats och den yttersta gränsen passerats. Ett laglöst liv har drabbat Sverige. Det här är utgångspunkten i Conny Palmkvists sjunde roman, en välskriven och målan­de berättelse. En dys­topisk skildring där världen, naturen och även människorna går mot sitt slut. Sorg. Hopplöshet. Förtvivlan. Men också hopp. Trots allt."
/ Above Magazine

"Det är uppenbart att Conny Palmkvist söker nya vägar för sitt författarskap och vill utmana såväl sig själv som sina läsare. Det är en konstnärlig risktagning som är modig ... Vintern är inte Conny Palmkvists bästa roman, men det är ett verk av en författare som befinner sig i rörelse mot något nytt och intressant."
/ Landskronaposten

"De gripande passagerna kring faderns intensiva saknad efter sin son glimmar varmt i denna för övrigt arkaiskt gråa mardrömslika verklighetsgestaltning."
/ BTJ