Aktuellt

Kommande böcker & sådant jag ska göra framöver (sent 2020)

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Endast dummy-omslag, och arbetstitlar på båda böckerna.

Vad gör en författare mellan böckerna? Skriver fler böcker är det naturliga svaret. Men det finns så mycket mer i de orden. Research, bearbetningar, och fler bearbetningar. Och ibland är arbetet tvingat till halt, eftersom man behöver ta ett steg tillbaka. För att se texten med nya ögon.

Som bäst skriver jag och Morgan på hans uppföljare till debuten Kriget är slut. En fin och givande upplevelse. Det blir oavbrutet engagerande med en så duktig och kreativ människa som han. Samtidigt redigerar jag min bok En vacker cowboy lämnar stan, som släpps nästa höst på Thorén & Lindskog.

I allt detta även tankarna på fackboken om Helsingör Syklubb, som kommer att kräva mycket av mig när hösten går igång. En tredje bok, alltså. Om den är det för tidigt att säga något än. Men du kan läsa kort om hur arbetet ska se ut, när jag växlar upp inför researchen i höst.

Nu sommar, 2019. En vacker plats på jorden, med vackert folk.

Vi möts igen, när temperaturen sjunkit lite.

Palmkvist möter Olsson - Helsingborgs Dagblad

Ett möte med poeten, dramatikern och författaren Lotta Olsson.

Varför lämnar så många författare sin hemstad?

Och varför återvänder de ?

Hela texten

Helsingborgs Dagblad

https://www.hd.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs?fbclid=IwAR18cB1I8X9FsZHyVNUOZ3LiB2qmDp7m-WbNMlY2AaSlX5_Jbpci9nU5Pz0

Sydsvenskan

https://www.sydsvenskan.se/2019-05-05/lotta-olsson-atervander-hem-for-att-jobba-med-helsingborgs

Kulturstipendium från Byggnads 2019

Några av årets stipendiater.

Några av årets stipendiater.

Motiveringen

Conny Palmkvist har funnit en viktig men undanträngd historia som han vill frilägga för oss. Det handlar om de motståndsmän som hösten 1943 hjälpte cirka 7 000 judar att fly från Danmark till Sverige. En av de grupper som gjorde flykt möjlig var Syklubben, som bestod av danska och svenska poliser. Syklubben räddade på egen hand cirka 1 400 människor. Byggnads vill bidra till Connys arbete med att samla de sista, nu levande rösterna, hos dem som var med 1943. Att gräva vidare i arkiven och ge dessa viktiga berättelser en plats i vår egen sårbara tid.

Stipendiesumma: 15.000 kronor

Lärarhandledning till filmen Flykten över Sundet

Lärarhandledning.jpg

Kanske inte en riktig bok, men viktig för de som vill veta mer om flykten över sundet. En enkel sammanställning över händelserna.

Nu är snart dokumentationen av filmen klar, i den enkla skrift som kan användas av bland anat lärare och personal som undervisar på andra sätt. Det är en sammanställningen av vad filmen Flykten över sundet handlar om, och ger en bra och tydlig inblick över hur situationen såg ut under kriget.

Se bild - visst blev den fin? Boken skapades med hjälp från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, som också bidrog till den textning av filmen som vi skapade. Allt för att göra det lättare för lärare att visa den här dokumentären för sina elever.

Tack, säger vi, och alla de lärare som nu kan läsa om händelserna. Beräknad release av boken blir i februari 2019.

Redaktör och ansvarig bakom boken är Jacob Hjärne.

Mer information kommer när boken kan beställas.

Ny bok hösten 2018

I nio korta noveller möter du människor som alla står inför livsavgörande händelser. Omgivningen tycks rämna omkring dem när de famlar och försöker begripa ödets nycker. 

Conny Palmkvist mejslar fram porträtten av dem och deras berättelser med sin typiskt sparsmakade stil. Det är en resa genom ett kargt landskap av kärlek, skuld, förlåtelse och utanförskap. Med i samlingen finns den nationellt uppmärksammade novellen Låglandet.

“Umeå Novellpris går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

I juryn satt Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson